Michael BjörklundOm Micke

Michael Björklund är en välkänd nordisk kock som sedan ung ålder varit aktiv på kockscenerna och satsat på att lyfta fram nordisk mat, råvaror och producenter. Han har bl.a. vunnit Årets Kock i både Sverige och Finland, samt tagit en femteplats i Bocuse d’Or. Han är också känd från tv-program och kokböcker.

Michael, som föddes på Åland, visste tidigt att han ville bli kock och utbildade sig på Åland och flyttade sedan till Göteborg. Han har arbetat på flera framstående restauranger i Göteborg, bland annat på restaurang Fond tillsammans med sin mentor Stefan Karlsson när Fond fick sin första stjärna i Michelinguiden.

Efter att ha blivit pappa flyttade Michael och hans familj tillbaka till Åland 2002 och där tog han tillsammans med sin fru Jenny Björklund över ÅSS Paviljongen i Mariehamn. År 2012 öppnade Micke och Jenny Smakbyn i Kastelholm och driver idag förutom den även Pub Niska och Åland Distillery på Åland. Utöver restaurangerna på Åland driver Micke Niska även i Helsingfors, Ekenäs, Åbo och Vasa. I Vasa är Micke även involverad i restaurant HEJM och FRÖJ. I Helsingfors driver han tillsammans med Thomas Strandvik Café Royale och BBQ Royale i Stockmanns varuhus samt Royale Estrad by Michael Björklund i Svenska Teatern.

Micke älskar utmaningar och tävlingar, och han söker ständigt efter nya äventyr. Att tävla ger honom en enorm kick och har gett honom nya erfarenheter och kunskaper, både i sitt yrke men även privat. Förutom att vinna Årets Kock i både Sverige år 2000 och Finland år 1997, samt tagit en femteplats i Bocuse d’Or 1999, har Micke även varit med i Robinson 2020 som han även vann. På fritiden kopplar Micke av med sin familj, gärna med fiske och natur och givetvis i bastun. Micke själv beskriver sig själv som en passionerad kock som ständigt är hungrig på att lära sig nya saker och är tacksam över att få arbeta med sin stora passion i livet.

 

Kontakt

För förfrågningar om gästspel och föreläsningar, kontakta Jenny Björklund,  jenny@smakbyn.ax

För mera information och material kan ni kontakta Rebecca Wallin, rebecca@smakbyn.ax

foton

Var så goda och ladda ner bilderna på Micke i hög upplösning. 

Robinson bilderna är tagna av Linus Nilsson/Tv4. 

Kockarnas kamp bilderna är tagna av Jakob/Dahlström/Tv4.